alert-erroralert-infoalert-successalert-warningarrow-left-longbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkusp-deliveryusp-free-returnsarrow-backarrow-downarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictwittervkwhatsappyahooyoutube
Experts / październik 2016
Natalie Chladek, Global Newsroom

5 pomysłów na posiłek przedtreningowy

Eksperci są zgodni: odpowiednie odżywianie przed wysiłkiem sprawia, że możemy ćwiczyć dłużej i spalamy więcej kalorii niż wtedy, gdy trenujemy na czczo.

Większość ekspertów zaleca posiłek zawierający węglowodany i białko w odpowiednich proporcjach, jako najlepsze źródło energii przed treningiem.   

Kanapka z masłem orzechowym zjedzona w biegu też się sprawdzi, ale dla tych, którzy lubią odrobinę urozmaicenia zapytaliśmy pięcioro zawodników o ich sprawdzone przepisy na posiłek przedtreningowy. 

Odpowiedzi były różne, ale można dostrzec kilka podobieństw -  wszyscy stawiają na warzywa i naturalne składniki.

Większości z nas daleko do poziomu zawodniczego, ale warto brać przykład z najlepszych. Oto kilka propozycji, co jeść przed treningiem.

Katrin Davidsdottir
Mistrzyni Reebok CrossFit Games 2015 i 2016
Posiłek: Jajecznica z brokułami plus owsianka

Przepis na jej śniadanie jest prosty: jajecznica z dwóch całych jajek, dwóch samych białek i posiekanych brokułów. Do tego owsianka na niesłodzonym mleku migdałowym, kawa ze śmietanką i duża szklanka wody.

"To dla mnie śniadanie idealne, bo dostarcza mi wystarczająco dużo energii, dzięki czemu nie muszę podjadać nawet podczas długiego treningu."  

"Jajka, jak wiadomo, są bogate praktycznie we wszystkie niezbędne składniki, a owsianka to węglowodany, które dają mi energii na długo.  To ważne, bo trenując na dużej intensywności organizm czerpie energię w pierwszej kolejności właśnie z węglowodanów."

Tara Stiles
Reebok Yoga Partner
Posiłek: Sałatka z warzyw

Tara Stiles przed zajęciami jogi lub inną aktywnością preferuje prostotę: podsmażone warzywa wymieszane z orzechami nerkowca i fasolą mung.  "Proste, naturalne składniki dostarczają mi mnóstwo energii i łatwo się trawią.  Ponadto posiłek przygotowany na ciepło dodatkowo wzmaga walory smakowe."

Tara oczywiście poleca kupować składniki na targu.  

Ten i inne przepisy od Tary Stiles znajdziecie w jej nowej książce Make Your Own Rules Cookbook.

Nicole DiMercurio
ZAP Fitness
Posiłek: Sałatka ze szpinaku, orzechów pekan, koziego sera, buraków i kurczaka z octem balsamicznym.

DiMercurio dba o to, by w skład jej posiłku wchodziły źródła białka i węglowodanów oraz warzywa. Taki posiłek dostarcza jej energii przed biegiem i zapewnia jej stały poziom przez cały dzień.  

Trzymając się tych prostych zasad tworzy dania, które są zdrowe i różnorodne.

"Ważne, by spożywane przez nas posiłki były zróżnicowane, a nie o to, by jeść ciągle to samo. Zdrowe żywienie również potrafi być smaczne i dostarczać wiele przyjemności."

Na śniadanie to najczęściej oznacza owsiankę z masłem migdałowym, miodem i jagodami.  Natomiast na lunch preferuje sałatkę ze szpinakiem, orzechami pekan, kozim serem, burakami, kurczakiem i octem balsamicznym. Do tego porcja kaszy quinoa.

Emily Schromm
Trenerka Reebok
Posiłek: Tuńczyk z warzywami, majonezem z awokado, curry i orzechami nerkowca. 

Według Schromm dobre planowanie to klucz do zdrowych wyborów żywieniowych.

"Staraj się tak planować posiłki, by ten najbardziej wartościowy spożywać przed treningiem. Zjadam to pyszne, doskonale zbilansowane danie bogate w zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany dwie godziny przed treningiem". 

Schromm miesza 1 puszkę tuńczyka, 1 łyżkę majonezu z awokado, 1 łyżkę curry i 2 łyżki orzechów nerkowca z posiekanymi w kostkę warzywami - ogórkiem, marchewką i papryką.  Czasem do tego dodaje bezglutenowy chleb lub pieczywo upieczone z porośniętego ziarna. 

Każdy ze składników tego dania ma istotny wpływ na wydolność organizmu.  Tuńczyk dostarcza białka, które pomaga budować siłę oraz kwasów omega-3, które chronią przed chorobami serca.

Majonez z awokado jest zdrowszy niż tradycyjny majonez. "Zdrowe tłuszcze powodują uczucie sytości, pomagają utrzymać odpowiednią równowagę hormonalną i dostarczają energii sportowcom wytrzymałościowym", mówi Schromm.  

Joanna Thompson
ZAP fitness
Posiłek: Sałatka z quinoa i awokado ze szparagami, jajkiem i pesto

"Wybieram posiłki lekkostrawne i bogate w białko" mówi Thompson, która zjada posiłek przedtreningowy 2-3 h przed ćwiczeniami.  Jako wegetarianka wypróbowała już różne posiłki bogate w białko, a oparte na warzywach i stworzyła kilka sprawdzonych kombinacji.  

Jej posiłek składa się z kaszy quinoa, awokado, grillowanych szparagów, pesto i jajka sadzonego lub na miękko.  

Quinoa, awokado i jajko dostarczają około 15g białka, a pesto i awokado to doskonałe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych.

A co Ty jesz przed najcięższymi treningami? Wrzuć posta na Instagram z @reebokpl i daj nam znać!

Experts / październik 2016
Natalie Chladek, Global Newsroom