
Co jeść po treningu biegowym? Propozycje z różnych zakątków świata
Wykonujesz kawał roboty. Na liczniku masz już wiele kilometrów, wstajesz przed świtem, biegasz w śniegu i deszczu, trenujesz na granicy swoich możliwości, a w butach do biegania spędzasz tyle czasu, że postrzegasz je jako część swojego ciała. A to wszystko, by przygotować się do udziału w maratonie.
Biegacze z całego świata trenują miesiącami dla kondycji pozwalającą uzyskać im wymarzony czas. I często przygotowują się z dala od bieżni i ścieżek biegowych. Tak, mówimy o kuchni: biegacze tak dobierają posiłki, by zyskać energię do biegania, i co nawet ważniejsze – uzupełnić energię i szybko zregenerować organizm, dla zdrowia i życiowych rezultatów.
Na początku sezonu biegowego Reebok pyta jedenastu biegaczy z różnych zakątków świata o przepisy na posiłki, które przygotowują po treningu, by się zregenerować. Wiele je różni, ale mają jedną cechę wspólną: wszystkie pomagają przetrwać ból, urazy i kolejne treningi, a w efekcie dotrwać do dnia wyścigu.
Po treningach na stół trafiają nie tylko zwykłe jajka w koszulkach i awokado, lecz także burgery "Czarna Mamba" i tradycyjne bawarskie kiełbaski. Biegacze, którzy zapraszają nas do swoich kuchni, wiedzą, jak zadbać o regenerację!
Odłóż więc na bok nudne batoniki proteinowe i zainspiruj się naszymi posiłkami.
Australia
Mina Guli , aktywna biegaczka, społecznik i dyrektorka generalna firmy Thirst
“Dzięki bieganiu zrozumiałam, jak ważne jest zdrowie ciała i umysłu. Zaczęłam inaczej podchodzić do jedzenia i teraz nie ograniczam się wyłącznie do podążania za zachciankami."
- 2 jajka w koszulkach
- 2 pełnoziarniste tosty posmarowane rozgniecionym awokado i posypane kilkoma płatkami chili
- koktajl owocowy z mrożonego banana, mleka, odżywki białkowej i mrożonych jagód
- herbata English breakfast
- mango
Peru
Valerie Nossar Vukovic , biegaczka ultra, triathlonistka i ambasadorka marki Reebok
"Trzeba dobrze się odżywiać, by uzyskiwać satysfakcjonujące wyniki i pomagać organizmowi zregenerować mięśnie po treningu. Dieta jest kluczowym elementem każdego treningu. Bez niej nie ma też mowy o świetnym występie w wyścigu".
- quinoa podsmażona w woku z tartą marchewką, grzybami, szpinakiem i sosem sojowym
- napój izotoniczny
- cytryna
Brazylia
Vera Lucia Saporito , biegaczka ultra i ambasadorka marki Reebok
"W mojej codziennej diecie regularnie pojawiają się posiłki bogate w białko i węglowodany. Treningi do maratonu stanowią ogromny wydatek energetyczny, a zużytą energię trzeba uzupełniać, by uzyskiwać dobre wyniki".
- puree ze słodkich ziemniaków
- mielone mięso
- zielona sałata
- woda z odżywką wspomagającą regenerację mięśni
- naleśnik z tapioki z masłem orzechowym: 1 jajko i 2 łyżki tapioki oraz masło orzechowe
- mieszanka rodzynek i innych suszonych owoców, nerkowców i migdałów
Niemcy
Gabriel Ghiaione , Midnight Runners
“Jako biegacz zwracam uwagę na to, skąd pochodzi energia, której dostarczam organizmowi. Nie oznacza to jednak, że jem wyłącznie bardzo zdrowe posiłki. Potrafię świetnie usprawiedliwić niezupełnie zdrowe jedzenie: najbardziej lubię döner kebab i piwo!"
- tradycyjne danie kuchnii bawarskiej:
4 - 5 białych kiełbasek z 3 łyżeczkami słodkiej musztardy i 2 preclami (ważne: najlepiej używać musztardy Händlmaier Hausmachersenf)
- brokuł ugotowany na parze
- dwa jajka
- hummus
- banan
- czerwone żelki miśki
- woda z odżywką białkową
Zjednoczone Emiraty Arabskie
Michael Oyac , biegacz ultra i trener fitness
“Staram się przestrzegać diety, bo nie chcę czuć się ociężały i pozbawiony energii, gdy biegam. Mój organizm potrzebuje sporo energii, dlatego dużo jem. Nie mam też co ukrywać: uwielbiam jeść!"
- grillowana polędwica wołowa
- makaron (bez sosu)
- zielony sok ze świeżych owoców i warzyw: selera, jarmużu, ogórka, jabłka, szpinaku i imbiru
- deser: mus czekoladowy
Wielka Brytania
Jody Bragger , Midnight Runners
"Ciało można porównać do silnika samochodu — też przestaje działać, jeśli nie dostarcza mu się potrzebnej ilości paliwa o odpowiedniej jakości. Jeśli mam dać jedną radę osobie, która właśnie zaczyna swoją przygodę ze sportem, to brzmi ona: uwierz w moc prostych i pełnowartościowych posiłków!"
- grillowana pierś z kurczaka z dodatkiem soku z cytryny i śmietany crème fraiche
- duża porcja makaronu ze świeżymi pomidorkami cherry i pesto
- pomarańcze
- herbata/woda
- jogurt z jagodami i miodem
Stany Zjednoczone
"Dieta biegacza powinna być podobna do spokojnego pasienia się konia wyścigowego, a nie łapczywości niedźwiedzia, który rzuca się na każde jedzenie, zanim zapadnie w sen zimowy".
- pieczone polędwiczki wieprzowe z dodatkiem żółtych lub czerwonych buraków, które zostały ugotowane, pokrojone w drobną kostkę i przyprawione sokiem z cytryny oraz liśćmi bazylii - podsmażone brukselki z pestkami dynii - pieczone ziemniaki z dodatkiem rozmarynu i czosnku
- pomidory pokrojone w plastry, polane oliwą i posypane solą
- bajgiel
- owoce sezonowe: jagody i melon
- popcorn
- koktajl białkowy
Japonia
Takenori Torimitsu , trener biegania, a dawniej biegacz ekipy uniwersyteckiej
“Jem to śniadanie od czasów studiów – zawsze daje mi dużo energii do treningu biegowego na długim dystansie".
- jogurt
- mleko o niskiej zawartości tłuszczu
- 2 porcje makaronu z sosem z ikry dorsza
- sałatka z piersi kurczaka, brokułu i pomidora
- tradycyjne japońskie słodycze “Anko”
Szwecja
Lovisa ”Lofsan” Sandstrom , biegaczka i trenerka
“Bieganie powoduje, że zaczynam bardziej odczuwać głód, a także bardziej zwracam uwagę na to, co jem na dzień PRZED biegiem. Ponieważ biegam dużo, staram się trzymać się zasad zdrowego żywienia przez cały tydzień".
- sałatka z makaronem, pieczonymi warzywami, serem halloumi i fasolą
- serek wiejski
- woda gazowana z cytryną
- mleko czekoladowe
Chiny
Loong Chan, biegacz długodystansowy
"Biegam 30–40 km tygodniowo, by przygotować się do maratonu tokijskiego i biegu Ultra-Trail Mt. Fuji (UTMF). Jem produkty bogate w węglowodany i białko, dzięki którym mój organizm szybko się regeneruje".
- stek
- kukurydza
- mleko
- banany
- 2 jajka
Rosja
Yakov Strazdin , biegacz ultra i ambasador marki Reebok
"To są produkty, które najskuteczniej pomagają mi się zregenerować po treningu. Dzięki nim odzyskuję siłę i energię".
- rosół z makaronem
- burger "Czarna Mamba": - czarna bułka barwiona atramentem z mątwy i ser cheddar
- świeże lub mrożone czereśnie
- cukier granulowany
- ziemniaki pieczone w ziołach
- mleko czekoladowe
A co Ty jesz po treningu biegowym, by się zregenerować? Pokaż nam na Instagramie @Reebokpl , jak wygląda Twój posiłek!